Mężczyzna przygotował dania w których znajdują się kwasy omega-3

Artykuł partnera.

Spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe jest korzystne dla naszego zdrowia – co do tego nikt z nas nie powinien mieć żadnych wątpliwości. Jednak nie każdy wie, jakie proporcje różnych rodzajów kwasów tłuszczowych są dla nas najkorzystniejsze. Dziś podpowiadamy!

Omega-6 i omega-3 – źródło zdrowia na talerzu

Kwasy tłuszczowe są zdrowe, jednak kluczowa jest ich właściwa proporcja. Według zaleceń lekarskich oraz dietetyków klinicznych, stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3 powinien wynosić 5 do 1 – czyli na jedną porcję kwasów omega-3 można spożyć 5 porcji kwasów omega-6.

Widzimy, że relatywnie kwasów omega-6 powinno być w naszej diecie więcej. Problem jednak pojawia się w momencie, gdy kwasów omega-6 spożywamy aż kilkadziesiąt razy więcej niż kwasów omega-3. W takiej sytuacji kwasy omega-6 blokują działanie kwasów omega-3. Zbyt duża podaż kwasów omega-6 sprzyja także przybieraniu na wadze.

W tej sytuacji należy zawsze zwracać uwagę na to, aby kwasy omega-6 w naszej diecie występowały w prawidłowej ilości, a także na to, by dostarczać odpowiednią porcję kwasów omega-3. Źródło tych drugich powinno być jak najbardziej efektywne, aby zapewnić sobie jak najlepszą przyswajalność tej substancji.

Najlepszym i najbardziej efektywnym źródłem omega-3 są tłuste morskie ryby: makrela, łosoś, tuńczyk oraz wiele innych. Warto jednak pamiętać, że mogą być one zanieczyszczone np. mikroplastikiem, czy metalami ciężkimi oraz toksynami środowiskowymi. Z tego powodu warto poszukać innego, bezpiecznego źródła – np. dobrego, sprawdzonego suplementu diety.

Możemy taki preparat zakupić bezpośrednio u producenta w sklepie online calanoil.pl – omega-3. Źródła tych cennych substancji to także widłonogi arktyczne, z których wyciąg zamknięto w kapsułkach CalanOil®. Dzięki swej bioaktywnej postaci, kwasy tłuszczowe zawarte w suplemencie cechują się niespotykaną dotąd przyswajalnością. Dzięki temu, możemy zaobserwować ich pozytywne działanie już w krótkim czasie.

About Redakcja

administrator

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close