Artykuł partnera.
Spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe jest korzystne dla naszego zdrowia – co do tego nikt z nas nie powinien mieć żadnych wątpliwości. Jednak nie każdy wie, jakie proporcje różnych rodzajów kwasów tłuszczowych są dla nas najkorzystniejsze. Dziś podpowiadamy!
Omega-6 i omega-3 – źródło zdrowia na talerzu
Kwasy tłuszczowe są zdrowe, jednak kluczowa jest ich właściwa proporcja. Według zaleceń lekarskich oraz dietetyków klinicznych, stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3 powinien wynosić 5 do 1 – czyli na jedną porcję kwasów omega-3 można spożyć 5 porcji kwasów omega-6.
Widzimy, że relatywnie kwasów omega-6 powinno być w naszej diecie więcej. Problem jednak pojawia się w momencie, gdy kwasów omega-6 spożywamy aż kilkadziesiąt razy więcej niż kwasów omega-3. W takiej sytuacji kwasy omega-6 blokują działanie kwasów omega-3. Zbyt duża podaż kwasów omega-6 sprzyja także przybieraniu na wadze.
W tej sytuacji należy zawsze zwracać uwagę na to, aby kwasy omega-6 w naszej diecie występowały w prawidłowej ilości, a także na to, by dostarczać odpowiednią porcję kwasów omega-3. Źródło tych drugich powinno być jak najbardziej efektywne, aby zapewnić sobie jak najlepszą przyswajalność tej substancji.
Najlepszym i najbardziej efektywnym źródłem omega-3 są tłuste morskie ryby: makrela, łosoś, tuńczyk oraz wiele innych. Warto jednak pamiętać, że mogą być one zanieczyszczone np. mikroplastikiem, czy metalami ciężkimi oraz toksynami środowiskowymi. Z tego powodu warto poszukać innego, bezpiecznego źródła – np. dobrego, sprawdzonego suplementu diety.
Możemy taki preparat zakupić bezpośrednio u producenta w sklepie online calanoil.pl – omega-3. Źródła tych cennych substancji to także widłonogi arktyczne, z których wyciąg zamknięto w kapsułkach CalanOil®. Dzięki swej bioaktywnej postaci, kwasy tłuszczowe zawarte w suplemencie cechują się niespotykaną dotąd przyswajalnością. Dzięki temu, możemy zaobserwować ich pozytywne działanie już w krótkim czasie.